Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej legendarnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. Aktualnie rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wybranymi uczuleniami. Wśród tak młodych pacjentów w większości wypadków występuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, muszą do głębi odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka wtedy, gdy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w następstwie tego soję, jaja czy też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią wypada również mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Wypada przede wszystkim podawać oryginalne produkty osobno oraz co kilka dni.
Dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą również starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji bardzo istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najpoprawniej jest, jeżeli wszyscy po prostu przestrzegają odpowiednich zasad diety i nie jedzą mleka czy też artykułów zawierających orzechy.